U petak (7. studenog) u Hotelu “Golf” u Donjem Vidovcu predstavljena je knjiga Zvonimira Hranjca iz Goričana : “Tradicionalna jela Međimurja – Recepti međimurskih sokačica”. „Sokačicama (kuharicama) do danas nije podignut ni jedan spomenik, niti napisana ijedna knjiga, a sjećanja polako blijede“, uvodno je rekao moderator predstavljanja druge međimurske kuharice novinar Alen Fuš, objasnivši kako je upravo izvrsnost jela međimurskih sokačica potakla autora Zvonimira Hranjeca iz Goričana, da objedini najbolju međimursku gastronomsku ponudu u knjizi Tradicionalna jela Međimurja – Recepti međimurskih sokačica. „Godinu dana radili smo na projektu i prikupljanju građe za djelo koje je uz to što objedinjuje naše domaće recepte, svojevrsni spomenik sokačicama, kako nikada ne bi bile zaboravljene“, objasnio je autor dodavši kako je sa suradnicima, vrsnim fotografom Sinišom Novakom kojemu je asistirao Slobodan Cerovec, urednicima kuharicom Slađanom Herman i novinarom Josipom Šimunkom, studentima Denisom Hranjecom, Ivom Blagus i Tinom Grivec, uz pomoć Vedrane Lukša, Marine Ivelić i Josipa Grivca te 33 vrijedne sokačice, u 12 mjeseci sakupio 185 recepata. Upravo je načelnika Donjeg Vidovca, Josipa Grivca autor prvog upoznao s ovim projektom, pa je i predstavljanje održano u tamošnjem Hotelu Golf gdje su se stvarale ideje za recepte te kušala prva jela. Načelnik je bio oduševljen što će se očuvati barem dio tradicije u pripremanju jela našeg kraja. „Stablo bez korijena suši se, trune i nestaje, narod i kraj koji ne poznaje svoje korijene, ne čuva i ne poštuje svoju povijest, običaje i tradiciju također nestaje, ova knjiga je jedan korak očuvanja naših korijena, a time i naše kulture te nas samih kao naroda i zato treba podržati takve ideje i entuzijaste kao što je autor ovog projekta”, rekao je J. Grivec, načelnik općine dok su na predstavljanju knjige stručnjaci istaknuli kako kada se ova međimurska kuharica otvori, zaista zamiriše bakina kuhinja. Ovaj je projekt dobio potporu i Međimurske županije, pa je međimurski župan Matija Posavec tom prigodom istaknuo kako se ovdje radi o predstavljanju djela koje ima svoju povijesnu i kulturnu vrijednost nečeg našeg, domaćeg, autohtonog i jedinstvenog. „Ovo vrijedno djelo ostavlja se u naslijeđe, jer tradicija i povijest temelj su za budućnost. Čestitam na pothvatu kakve ćemo uvijek podupirati“, rekao je, a autor dodao kako već imaju u planu i izradu proširenog izdanja kuharice. Predstavljanje knjige svojim nastupom uveličali su članovi zbora udruge Prijatelji svetog Roka iz Draškovca i glazbenik Martin Srpak.