Demonstracija ispiranja zlata u Donjem Vidovcu - Općina Donji Vidovec
Disable Preloader

Novosti

Moto nautički klub „Vidovski zlatari“ će dana 5. kolovoza 2017. godine u Donjem Vidovcu tradicionalno, po sedmi put, održati manifestaciju „Lov na zlatarski prsten“.Manifestacija će započeti mimohodom kroz Donji Vidovec s početkom u 12:00 sati, nakon čega slijedi okupljanje kod Vidovskog mosta te samo natjecanje u lovu na prsten.


U sklopu te manifestacije održat će se i demonstracija ispiranja zlata, običaj koji postoji već gotovo šest stoljeća te je isti uvršten na popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Demonstracija koja će se održatije tek prva od četiri koje su predviđene u sklopu projekta „Sustainable water tourism along Mura and Drava River“(akronim: „Two Rivers one Goal“). Riječ je o projektu koji je od velikog značaja za Općinu Donji Vidovec budući da je istim osim demonstracija ispiranja zlatapredviđeno iuređenje Spomen centra Vidovskih zlatara, tj. izložbenog prostora namijenjenog prezentaciji tradicije ispiranja zlata na ovom području.


Projekt „Sustainable water tourism along Mura and Drava River“ (HUHR/1601/2.1.2/0004) financiran je sredstvima programa INTERREG Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., a rezultat je prekogranične suradnje Regije Mura – Europske grupacije za teritorijalnu suradnju s ograničenom odgovornošću kao vodećeg partnera te Općina Goričan, Donji Vidovec i Legrad kao projektnih partnera. Cilj projekta je razviti održivi turistički proizvod s obje strane rijeka Mure i Drave koji će se temeljiti na postojećim vodenim bogatstvima. Samim time, osigurat će se razvoj atraktivne turističke ponude dio koje će svakako biti i Donji Vidovec sa svojom zlatarskom tradicijom. Ukupna vrijednost projekta je 842.285,50 EUR, dok EU sufinanciranje iznosi 751.942,67 EUR.


Pozivaju se svi zainteresirani da 5. kolovoza 2017. godine dođu u Donji Vidovec te, ukoliko su u mogućnosti, poprate ovaj zanimljiv događaj.Natrag
scroll to top