Donji Vidovec dobiva Spomen centar vidovskih zlatara - Općina Donji Vidovec
Disable Preloader

Novosti

Poznato je kako je Donji Vidovec mjesto brojnih starih zanata, od kojih se svakako ističe umijeće ispiranja zlata na rijeci Dravi, koje je Ministarstvo kulture RH uvrstilo na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Prvi pisani dokumenti govore da se zlato ispiralo za grofova Zrinskih, sredinom 16. stoljeća. Carica Marija Terezija je 1776. godine donjovidovčanima dala povelju u kojoj stoji "Ispirači zlata iz Donjeg Vidovca imaju pravo ispirati zlato na Dravi, Savi i Muri. Za ispiranje zlata mogu nesmetano koristiti obalu rijeke u širini od tri metra." O značaju otkupa ovog najčišćeg prirodnog zlata na svijetu (94 karata) govori i podatak da je poštanska diližansa iz Beča do Zagreba vozila kroz D. Vidovec sve do početka 20. stoljeća.


Kako bi se ispiranje zlata sačuvalo od zaborava, ali i interpretiralo na pravilan način, Općina Donji Vidovec pokrenula je projekt ukupne vrijednosti preko 3.000.000,00 kuna. Riječ je o uspostavi Spomen centra vidovskih zlatara, za čiju je realizaciju Općina 2016. godine otkupila postojeći objekt u centru naselja za 200.000,00 kuna. Za potporu projekta Općina je od Ministarstva za regionalni razvoj dobila 92.000,00 kuna.
Dio sredstava u visini od 119.422,00 EUR, od čega je 85% sufinancirano europskim sredstvima, osigurana su u sklopu projekta Sustainable water tourism along Mura and Drava River (akronim: Two Rivers one Goal), HUHR/1601/2.1.2/0004, koji je financiran iz Interreg programa HU-HR 2014-2020. Općina Donji Vidovec sudjeluje u projektu Two rivers one Goal kao jedan od partnera uz Općinu Legrad i Općinu Goričan, dok je vodeći partner projekta Regija „Mura“, Europska grupacija za teritorijalnu suradnju s ograničenom odgovornošću. Ukupna vrijednost projekta iznosi 842.285,50 EUR, a njegov cilj je razvoj zajedničkog hrvatsko-mađarskog turističkog proizvoda baziranog na održivom vodenom turizmu uz rijeke Muru i Dravu te stvaranje atraktivne turističke destinacije u pograničnom području. Osim uređenja Spomen doma vidovskih zlatara, u sklopu projekta provesti će se i druge aktivnosti, odnosno održavanje demonstracija ispiranja zlata, predstavljanje novog održivog turističkog proizvoda baziranog na vodenom turizmu turističkim zajednicama, drugim turistički orijentiranim organizacijama i turistima kroz organizirane turističke ture, definiranje zajedničke marketinške strategije, kao i zajednička promocija novog održivog turističkog proizvoda baziranog na vodenom turizmu. Projektnu prijavu za projekt „Two Rivers one Goal“ izradila je tvrtka Leota d.o.o. iz Čakovca koja je zadužena i za provedbu projekta.


Krajem 2017. godine Općina je za interpretaciju baštine primjenom najsuvremenijih multimedijalnih rješenja od Ministarstva turizma dobila 700.000,00 kuna bespovratnih sredstava u sklopu projekta Uređenje interpretacijskog centra "Dravski zlatari", a koji je osmišljen u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije. Projekt je izradila tvrtka Multimedia Čakovec s 15-godišnjim iskustvom na uređivanju custom made multimedijalnih izložbenih i interaktivnih rješenja. Stari zanat ispiranja zlata bit će interpretiran pomoću najsuvremenije multimedijalne audio-vizualne opreme. Poseban naglasak je stavljen na interaktivnost, kako bi se posjetitelj kroz zabavu i igru upoznao s ispiranjem zlata, ali i svim ostalim aspektima života uz Dravu na ovom prostoru. Postav Spomen centra vidovskih zlatara će omogućiti posjetiteljima da dožive ispiranje zlata bez obzira na vanjske ograničavajuće uvjete kao što su visoki vodostaj, nepovoljni vremenski uvjeti, nedostupnost za invalide i mnoge druge uvjete koji danas predstavljaju velik problem. Ispiranje zlata će biti sagledano kroz sve temeljne fenomene čovjekova života u prostoru uz ovaj dio Drave i njegove interakcije s prirodom.


Trenutno su u tijeku građevinski radovi usmjereni na uređenje zgrade Spomen centra vidovskih zlatara, a izvodi ih tvrtka Electric – co d.o.o.. Završetak radova je planiran sredinom 2018. godine, te će tada Spomen centar biti dostupan i javnosti. Spomen centar će donijeti brojne pozitivne učinke Općini ali i cijelom donjem dijelu Županije, posebice u vidu razvoja turizma koji je na ovom području još uvijek u stagnaciji. Nekada se od ispiranja zlata na ovom području uz rijeku Dravu živjelo, a upravo će ovaj Spomen centar vidovskih zlatara očuvati sjećanje na ovaj vrlo rijedak i specifičan stari zanat.


Natrag
scroll to top