Donosimo najnovije informacije Stožera civilne zaštite Međimurske županije, priopćenje - Općina Donji Vidovec
Disable Preloader

Novosti

 


Čakovec, 13. ožujka 2020. – Nastavno na trenutnu situaciju vezanu za korona virus ( COVID 19 ) Stožer civilne zaštite Međimurske županije danas je održao izvanrednu konferenciju za medije.  Od četvrtka, 12.ožujka 2020. na snazi je Odluka  Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kao i kriznog stožera Ministarstva zdravstva kojom je proširen  broj zemalja iz kojih dolaze putnici, a nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana. Prema podacima nacionalnog stožera na popisu su: Kina, Italija, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran,  Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska i Švedska te dio Slovenije (Bela Krajina)


Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije  Josip Grivec kazao je:  „Naglašavamo da će naši građani koji rade i žive u navedenim zemljama, ako dođu za vikend u Republiku Hrvatsku, morati biti u samoizolaciji 14 dana te će se moći vratiti u navedene zemlje tek po isteku zdravstvenog nadzora, tj. nakon tih 14 dana i to pod uvjetom da će biti zdravi. Savjetuje se tim osobama da ako nemaju neku hitnu situaciju kod kuće u Međimurju, da odgode dolazak te da prate situaciju slijedećih tjedana.


Dnevne migracije odvijaju se prema standardnoj proceduri!      


Voditelj Službe za granicu u Policijskoj upravi Međimurskoj Krunoslav Fekonja potvrdio je da se sve mjere koje se provode kroz graničnu kontrolu, odnose i na dnevne migracije u smislu da granični policajci svaku osobu koja dolazi u Hrvatsku, pitaju iz koje zemlje i područja dolaze. „Ovo uputstvo vrijedi za sve države koje smo spomenuli. Svaka osoba koja želi ući u Hrvatsku bez obzira bila ona dnevna, tjedna, a dolazi iz navedenih zemalja, svaka osoba podliježe obaveznoj graničnoj kontroli koja obuhvaća i kontrolu od strane sanitarnog inspektora, ukoliko dolazi iz navedenih zemalja, ali situacija se može i promijeniti.“


Epidemiolozi u Međimurskoj županiji dostupni su 24 sata, a svi oni koji su unatrag 14 dana boravili na područjima zahvaćenim koronavirusom ili imaju simptome bolesti mogu se javiti dežurnom epidemiologu. Epidemiolozi u pripravnosti mogu se kontaktirati na 098 558 811 i na telefon 040/310-337. “ kazala je dr. Marina Payerl – Pal ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.


Višnja Smilović, epidemiolog ZZJZ  podsjeća da se sve osobe koje imaju bilokakav respiratorni infekt, a nisu bili izvan Hrvatske unatrag 14 dana da se moraju telefonom javiti svom obiteljskom liječniku gdje će dobiti upute o daljnjem postupanju. „Osobe koje imaju respiratorni infekt, a bili u zaraženim područjima moraju nazvati epidemiologa u pripravnosti ili obiteljskog liječnika da dobiju daljnje upute. Apelira se na građane da ne dolaze sami bez dogovora niti obiteljskom liječniku.“


Što se tiče primarne zdravstvene zaštite i izabranih obiteljskih liječnika uputa je da se telefonom ili e mailom kontaktira liječnika jer su povećani rizici“, kazao je dr. Branko Vrčić ravnatelj Doma zdravlja Čakovec.


Dr. Tomislav Novinščak ravnatelj Županijske bolnice Čakovec napomenuo je kako u Međimurju nema mjesta panici te u ovom trenutku nema potvrđenih osoba zaraženih korona virusom.


Međimurska županija spremna za provođenje virtualne nastave!


Što se tiče samog obrazovnog sustava u Međimurskoj županiji, temeljem naputka Vlade Republike Hrvatske od ponedjeljka u Hrvatskoj se neće održati nastava u osnovnim i srednjim školama, a o režimu rada vrtića privatnih ili javnih, pozivamo građane da prate web stranice predškolskih ustanova ili općina i gradova na čijem se području vrtić nalazi. „Međimurske škole spremne za provođenje virtualne nastave, ali i za provođenje epidemioloških mjera, budu li naložene. Za djecu od 1 – 4 razreda osnovnih škola za koju roditelji ne mogu naći smještaj, odnosno čuvanje za vrijeme njihovih radnih obaveza, bit će u školama organizirano zbrinjavanje sukladno naputcima koji će na virtualnim sastanku ravnateljima osnovnih škola tijekom subote 14. ožujka 2020. dati ministrica obrazovanja. Organiziranog prijevoza učenika osnovnih škola neće biti, a učenici srednjih škola moći će tijekom odgode nastave koristiti svoje mjesečne karte za prijevoz. Učenici koji imaju praksu izvan škola, svoje će obaveze dogovarati izravno s poslodavcima, sukladno naputcima kriznog stožera i Vlade RH. “ kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak te je napomenula da će školske sportske dvorane ovog vikenda biti još otvorene za unaprijed dogovorene treninge, ali će od ponedjeljka, biti privremeno odgođeno i čemu će se korisnici izravno dogovoriti s ravnateljima škola.


UPUTSTVA DOMA ZDRAVLJA ČAKOVEC:


PREVENCIJA VIRUSNIH INFEKCIJA • Izbjegavanje zatvorenih prostora sa puno ljudi.

 • Izbjegavanje bolesnih ljudi.

 • Često pranje ruku sa sapunom i toplom vodom.

 • Redovito provjetravanje životnih prostora.

 • Zaštita usta tijekom kihanja i kašljanja, koristiti maramice ili unutarnju stranu lakta, ne dlan.

 • Uzimati veću količinu tekućine.


SAVJETI PACIJENTIMA U VRIJEME VIRUSNIH INFEKCIJA: • Starijim pacijentima i pacijentima sa kroničnim bolestima ne savjetuje se dolazak u čekaonicu radi bolesti koje nisu hitne, izbjegavati zatvoreni prostor sa puno ljudi.

 • Pacijentima koji trebaju uputnice preporuča se da se naruče na pregled kako ne bi previše vremena provodili u čekaonici.

 • Za stalnu terapiju koristite telefone, mailove, aparate za naručivanje terapije.

 • Ukoliko imate grlobolju, curenje iz nosa i kašalj bez temperature nemojte dolaziti u ambulantu, nazovite telefonom i liječite simptome kod kuće.

 • Kad niste sigurni što učiniti, nazovite ordinaciju za savjet. Imajte na umu da boravkom u čekaonici povećavate mogućnost da se zarazite drugim virusnim bolestima.

 • Kod povišene temperature bez drugih težih simptoma, savjetuje se snižavati temperaturu kod kuće uz dovoljan unos tekućine i mirovanje prvih 2 dana bolesti te se javiti nadležnom liječniku telefonom ili mailom radi regulacije bolovanja, ukoliko temperatura potraje duže od tri dana i ukoliko je praćena poremećenim općim stanjem obavezno se javiti na pregled.


POPIS BOLESTI I STANJA KOD KOJIH NIJE POTREBAN PREGLED U DEŽURNOJ AMBULANTI: 1. PROPISIVANJE KRONIČNE (STALNE) TERAPIJE.

 2. KRONIČNI BOLOVI U KOLJENIMA, KUKOVIMA, KRALJEŽNICI I SL.

 3. OSIP I KOŽNE PROMJENE KOJE TRAJU DUŽE OD 7 DANA.

 4. KAŠALJ, CURENJE IZ NOSA I GRLOBOLJA BEZ POVIŠENE TEMPERATURE.

 5. SVE BAKTERIJSKE INFEKCIJE RADI KOJIH STE PREGLEDANI KOD SVOG LIJEČNIKA I PROPISAN VAM JE ANTIBIOTIK, A DOBROG STE OPĆEG STANJA.

 6. TEMPERATURA KOJA TRAJE MANJE OD 2 DANA BEZ SMETNJI DISANJA ILI DRUGOG POREMEĆENOG OPĆEG STANJA.


SAVJET PEDIJATRICE – dr. Murković-Hunjadi Ana Marija, spec. pedijatrije


Više od 90% akutnih oboljenja kod djecu su virusne respiratorne infekcije koje prolaze na simptomatsku terapiju. Djetetu treba osigurati dovoljno tekućine i snižavati povišenu tjelesnu temperaturu lijekovima danim u pravilnoj i DOVOLJNOJ dozi. Ne treba se bojati povišene tjelesne temperature i kašlja kod djeteta jer su oni naš obrambeni mehanizam i signal u borbi protiv mikroorganizama. Najvažnije je pratiti djetetovo opće stanje i nuditi djetetu dovoljno tekućine.


Ukoliko nakon 2 do 3 dana bolesti na simptomatsku terapiju ne dolazi do poboljšanja potrebno je javiti se svojem liječniku koji dijete nabolje poznaje i koji će napraviti potrebu obradu.


Upravo zbog svega navedenog te zbog sadašnjih prijetećih epidemioloških situacija moli se javljati se/doći na pregled u dežurnu ambulantu samo ukoliko u djeteta primjećujete zabrinjavajuće simptome bolesti: • Loše opće stanje djeteta

 • Pospano, klonulo dijete

 • Vrlo uporne temperature praćene zimicom i tresavicom

 • Temperature praćene osipom

 • Otežano disanje kod djeteta

 • Dijete koje odbija tekućinu, koje slabije mokri, suhih je sluznica

 • Dijete koje uporno povraća i nije moguće nadoknaditi tekućinu

 • Povišena tjelesna temperatura kod novorođenčadi i male dojenačdi

 • Konvulzije/febrilne konvulzije

 • Jaka bol u trbuhu

 • Ozljede kod djeteta

 • Otrovanja kod djece


MJERE VEZANE ZA ODGODU ILI OGRANIČAVANJE ORGANIZIRANIH SKUPOVA : 1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

 2. Svi organizatori okupljanja (većih i manjih) dužni su osigurati najviše higijenske standarde.

 3. Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima.

 4. Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 °C) da ne dolaze na manifestacije.

 5. Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili prethodne propisane upute.

 6. Svojim vlastoručnim potpisom i pečatom organizator manifestacije potvrđuje da je ispunio sve navedene propisane naputke Stožera civilne zaštite RH.


Temeljem odluke, bitno je istaknuti slijedeće upute:Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:S poštovanjem,


UO za poslove župana


Morana Kiš  


 


 


Natrag
scroll to top