Sustainable water tourism along Mura and Drava River II (akronim: Two Rivers one Goal II) - Općina Donji Vidovec
Disable Preloader

Novosti

Uskoro počinje provedba projekta Sustainable water tourism along Mura and Drava River II (akronim: Two Rivers one Goal II) ukupne vrijednosti gotovo 900.000,00 € u kojem se Općina Donji Vidovec nalazi u ulozi projektnog partnera.


Projekt Two Rivers one Goal II nastavak je projekta Two Rivers one Goal koji se provodio od 2017. do 2019. godine, a sufinanciran je sredstvima Europske unije putem prekograničnog programa Interreg Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 888.876,76 € uz stopu sufinanciranja Europske unije od 85%. Iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava na razini cijelog projekta iznosi 755.545,23 €.


Vodeći partner projekta je Općina Goričan, dok su ostali partneri Općina Donji Vidovec, Općina Legrad, Općina Tótszerdahely i Europska grupacija za teritorijalnu suradnju MURA RÉGIÓ ETT. Pridruženi partner projekta je Turistička zajednica Međimurske županije.


Ovim projektom želi se osigurati razvoj konkurentnih i održivih turističkih atrakcija na postojećim prirodnim i kulturnim resursima hrvatsko-mađarskog prekograničnog područja uz rijeke Muru i Dravu, a fokusiran je na razvoj i nadogradnju zajedničkih vodenih turističkih atrakcija na umjetnim jezerima te spomenutim rijekama. Projektnim aktivnostima želi se poboljšati slika čitavog područja i samim time privući više turista u regiju. Kreirat će se turistički proizvodi koji će osigurati stvaranje cjelogodišnje, raznolike, autentične i održive destinacije na području Međimurske i Koprivničko – križevačke županije u Hrvatskoj te Zala regije u Mađarskoj.


Ukupan iznos koji je namijenjen za provedbu aktivnosti Općine Donji Vidovec iznosi 94.866,25 €, od kojeg 85% odnosno 80.636,31 €, dodjeljuje Europska unija. Iznos vlastitog sufinanciranja Općine Donji Vidovec iznosi 14.299,94 €.


Najvažnija aktivnost Općine Donji Vidovec koja će se provesti u sklopu ovog projekta je izgradnja i uređenje tradicionalnog etno-parka u svrhu promocije i prezentacije tradicijskih obrta, s naglaskom na tradiciji ispiranja zlata. Etno-park će se sastojati od pet drvenih kućica u kojima će se izložiti tradicionalni alati, a u njima će se moći pronaći sve informacije o tradicionalnim obrtima, osobito o ispiranju zlata. Kao i su sklopu prethodnog projekta prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska Two Rivers one Goal, i u sklopu ovog projekta predviđene su četiri demonstracije ispiranja zlata koje će se održati u organizaciji Općine Donji Vidovec.


Ovim projektom planira se proširiti i turistička ponuda Općine Goričan uspostavom i uređenjem posjetiteljskog centra/info točke na ribnjaku Šuderica, koji će služiti kao izložbeni i interpretacijski prostor. Proširit će se turistička ponuda Općine Legrad nabavom dva ekološki prihvatljiva broda na električni pogon kojima će se omogućiti organizacija vodenih turističkih tura na rijeci Dravi, dok će se u Mađarskom mjestu Totszerdahely urediti postojeće umjetno jezero.


Novo razvijena turistička ponuda će se promovirati putem raznih evenata, poput demonstracija ispiranja zlata, izložbi, tura brodom i sl.


Projekt će krenuti s provedbom aktivnosti u rujnu 2020. godine, a trajat će ukupno dvije godine.

Natrag
scroll to top