Portal 
Općina Donji Vidovec vodeća u Hrvatskoj prema izdvajanju sredstava iz proračuna za obitelj i djecu, priopćenje - Općina Donji Vidovec
Disable Preloader

Novosti

Portal načelnik.hr napravio je analizu podataka konsolidiranih proračuna svih hrvatskih općina prema kojoj je međimurska općina Donji Vidovec vodeća prema izdvajanju iz proračuna za obitelj i djecu.


Odljev stanovništva, posebno iz ruralnih krajeva, manji broj rođenih pa i negativan prirodni prirast situacija je s kojom se suočava većina općina, ponajprije one na kontinentu. Osim što je zaposlenost bitna, odnosno redovita primanja, općine pokušavaju i nizom drugih mjera stanovništvu olakšati život. Stoga se grade vrtići, ceste i ostali sadržaji te daju potpore, od onih za rođene bebe do gospodarstva, a koji doprinose kvaliteti života stanovništvu u ruralnim područjima – ističu na portalu načelnik.hr


Općina Donji Vidovec tako izdvaja najviše za obitelj i djecu, po stanovniku gotovo 400 eura, odnosno 43,57% udjela iz proračuna. Prema riječima načelnice Općine Bojane Petrić u protekle dvije godine je završena 2. faza izgradnje Dječjeg vrtića, dok su ove godine osigurana sredstva i projekt je prijavljen na natječaji nacionalnih fondova. „Zbog ograničenog proračuna teško nam je samostalno financirati cijeli projekt izgradnje vrtića, no to je strateški projekt za koji tražim niz rješenja, prijavljujemo na razne natječaje i uvjerena sam da ću izgradnju dječjeg vrtića realizirati u svom mandatu“ – ističe načelnica Petrić dodajući kako je Općina u trenutku izgradnje vrtića pristupila alternativnim rješenjima te za mjesec svibanj rasteretilo roditelje plaćanja vrtića, a odlukom načelnice, zbog manjka kapaciteta, Općina sufinancira boravak djece i u okolnim vrtićima.


„Shvaćamo važnost obrazovanja te su u mom mandatu po prvi puta uručene novčane nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola, te studentima za iznimne uspjehe u školovanju, sportskim i drugim natjecanjima. Nagrađivanjem naših učenika potičemo obrazovanje, motiviramo učenike da ulažu u sebe i svoje znanje i da na taj način budu primjer i uzor svojim obiteljima i okolini. Pozivam učenike da se jave na raspisani javni poziv za dobivanje novčane nagrade za iznimne uspjehe u školovanju, sportskim i drugim natjecanjima u školskoj godini 2022./2023., odnosno akademskoj godini 2021. ./2022.“ – poručuje načelnica Bojana Petrić.


Jedna od mjera koja zaokružuje sliku potpore Općine prema svojim mještanima su i potpisani ugovori o dodjeli poticaja za rekonstrukciju nekretnina na području Općine Donji Vidovec sa desetak prijavitelja, za što je u proračunu osigurano 27 000 eura.
Natrag
scroll to top