Dana 17. veljače 2024. godine održana je u Domu kulture, 140. redovna godišnja skupština DVD Donji Vidovec.
140. redovna godišnja skupština DVD Donji Vidovec 🚒 - Općina Donji Vidovec
Disable Preloader

Novosti


Dana 17. veljače 2024. godine održana je u Domu kulture, 140. redovna godišnja skupština DVD Donji Vidovec.

Na početku skupštine predsjednik društva Denis Embreuš pozdravio je sve prisutne članove, goste i simpatizere.

Izvješće Upravnog odbora podnijela je tajnica Dorotea Kranjec, blagajničko izvješće za 2023. godinu podnio je dopredsjednik Filip Petrić, Izvješće Zapovjedništva podnio je zapovjednik društva David Šarkanj.

U nastavku donosimo izvješće zapovjedništva:

Zapovjedništvo DVD-a Donji Vidovec je u protekloj godini održalo tri sjednice.

Uglavnom su to bili dogovori oko nabavke opreme koja je predložena Upravnome odboru gdje je i nabava iste odobrena. Od važnijih tema su bile pripreme i odabir članova za obuke i natjecanja, organizacija natjecanja, usvajanje plana periodičkih

vježbi operative te javna vježba koju smo realizirali u prosincu.

Tjekom 2023. godine radili smo na području preventive, odazivali smo se na javne radne akcije kao i na one interne, vježbali smo operativu, ali nažalost imali smo i intervencije.

U području preventive odradili smo:* pregled i osposobljavanje opreme za efikasniji rad

* preventivni obilazak kućanstava te ukazivanje na moguće požarne opasnosti

* podjelu preventivnih letaka za sezonu loženja

* vježbe s operativnom jedinicom u svrhu dizanja spremnosti isteOd javnih radnih akcija te javnih događanja odazvali smo se na sve na koje smo bili pozvani:* sudjelovali smo na Fašniku kao osiguranje

* sudjelovali smo na akciji čiščenja okoliša u našem mjestu

* sudjelovali smo na Vuzmenki u organizaciji ŠRD-a „Mrena“ i Općine Donji Vidovec kao osiguranje

* sudjelovali smo na manifestaciji „Zrinski kotlić“, u natjecanju u kuhanju graha u organizaciji ŠRD „Mrena“

* sudjelovali smo na više radnih akcija organiziranih od strane Općine Donji Vidovec

* sudjelovali smo na Memorijalu „Dragutin Cenko“, gađanju glinenih golubova i kuhanju bograča u organizaciji lovačkog  društva „Patka“

* te smo sudjelovali na Božićnom sajmu također kao osiguranje.

 Od internih radnih akcija te internih događanja odradili smo:* uređivanje i čišćenje vatrogasnog spremišta te sobe za sastanke

* razmještaj opreme u vatrogasnom spremištu radi bržeg spremanja i dolaska na intervenciju

* operativci su sudjelovali i na radnoj akciji sanacije utonuća temelja vatrogasnog doma

* organizirali smo područno vatrogasno natjecanje

* a od događaja smo svečano obilježili dan sv.Florijana.

 Naši operativci su bili i dio natjecateljskih ekipa koje su sudjelovale na Seniorskom vatrogasnom natjecanju sa jednom muškom A ekipom u Donjem Vidovcu gdje smo osvojili prvo mjesto, također sa jednom muškom A ekipom na Županijskom vatrogasnom natjecanju u Palovcu gdje smo bili 13. te na Vatrogasnom natjecanju s upotrebom podzemnih hidranata u Vratišincu sa dvije muške A ekipe s kojima osvajamo 5. i 6. mjesto.

 

U protekloj 2023. godini nažalost smo imali i dvije intervencije. Obje su bile tehničkog karaktera. U jednoj se radilo o srušenom orahu na ogradu i cestu kojeg smo sanirali simfonijom motornih pila u 5:20 ujutro, a u drugoj se radilo o prometnoj nesreći u

kojoj je nažalost smrtno stradao naš sumještanin.

 

S operativnom jedinicom održali smo 15 vježbi s prosječno 7,8 operativaca na vježbi 14 je bilo internih te jedna javna.

Društvo se bavilo i pripremanjem naših novih članova da postanu dio operative nakon položenog ispita za zvanje vatrogasac te upoznavanjem i rukovanjem opremom istih, kako bi jednog dana postali kvalitetni operativci našeg DVD-a.

 

Na kraju bih pohvalio našu operativnu jedinicu koja je svojim radom, vježbama, znanjem, zalaganjem te brzim dolaskom na intervenciju i kvalitetnom intervencijom pokazala da je naš DVD spreman na svakojake nezgode i uvijek je spreman pomoći.

Također se zahvaljujem Općini Donji Vidovec na financijskoj potpori, kao i našim sumještanima u dijaspori Siniši Lovriću i Franji Babiću na angažmanu oko donacije vrijedne opreme iz postrojbe FF Anger.

 

Ispred Zapovjedništva DVD-a Donji Vidovec zahvaljujem se našim vatrogascima i ostalim mještanima koji su pomogli radu našeg DVD-a te apeliram na pažnju i preventivno djelovanje svakog pojedinca kako bi imali što manje nezgoda i naših

intervencija. - rekao je zapovjednik David Šarkanj.

 Nakon iscrpnih izvješća slijedio je najsvečaniji dio večeri a to su nagrade:

 

1. Vatrogasna zajednica Međimurkse županije na temelju članka 5. stavak 1. Pravilnik o programu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova izdaje uvjerenje o osposobljavanju Filipu Petrić za specijalnost „ Rad s aparatima za zaštitu dišnih organa ” .

 

2. VZMŽ izdaje uvjerenje o usavršavanju za specijalnost Filipu Petrić i Vladimiru Kučan za spašavanje pod tehničkim intervencijama.

 

3. VZMŽ na temelju pravilnika o dodjeli Vatrogasnih priznanja, odlikovanja, znamenja, povelja i plaketa dodjeljuje diplomu – Vladimiru Kučan, Franu Miser, Petru Čukulic, Ivanu Miser o stjecanju zvanja vatrogasac, Mihaelu Mihalic o stjecanju zvanja vatrogasac dočasnik, te Davidu Šarkanj o stjecanju zvanja vatrogasni časnik I. Klase. 

Riječi pohvale, podrške ali i čestitke pružili su članovi susjednih vatrogasnih društava iz Svete Marije, Donjeg Mihaljevca, Donje Dubrave te Kotoribe.

 

Na kraju u ime Općine Donji Vidovec i svih Donjovidovskih udruga obratila se svim prisutnim Općinska načelnica Bojana Petrić, rekavši kako se Donji Vidovec može ponositi na svoje Dobrovoljno vatrogasno društvo, to su dečki na koje se uvijek možemo svi osloniti, bilo da je riječ o intervenciji ili pomoći oko održavanja neke manifestacije, redovno se nalaze kako bi održavali sastanke i vježbali. Osim natjecateljskih rezultata ostvaruju i dodatne edukacije kako bi bili što kompetentniji za ovaj poziv. Biti vatrogasac je humanitaran čin, ali i jako odgovoran.

 

Načelnica je iskoristila priliku kako bi čestitala 140. godina djelovanja vatrogastva na području Općine Donji Vidovec, zaista hvalevrijedna brojka, te informirala da su radovi na dogradnji Vatrogasnog spremišta uz Vatrogasni dom koji je Općina prijavila na natječaj „ LAG – Mura Drava” napokon krenuli, te se nada skorijem otvorenju istog.

Želim Vam puno zdravlja, sreće i što manje intervencija. Hvala Vam, uz daljnju podršku Općine Donji Vidovec i mjesnih udruga.

Nakon skupštine slijedio je domjenak i druženje.

 

Tekst: DŠ, BP

Foto: BP
Natrag
scroll to top